ÜYELERİMİZ

Cavidan Yegül Erten eser
Cavidan Yegül Erten

Cavidan Yegül Erten Manisa’da doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden 1956 yılında mezun oldu. Halil Dikmen, Zeki Faik İzer, Sabri Berkel, Nurullah Berk atölyelerinde desen, yağlıboya, suluboya ve gravür çalıştı. Akademi yıllarında resim ve iç mimarinin yanısıra sanat tarihi, edebiyat gibi alanlarla da ilgilendi.

Akademiyi bitirdikten sonra bir yandan lise ve yüksekokullarda resim ve sanat tarihi öğretmenliği yaparken; diğer yandan da resim çalışmalarını da sürdürdü. Çeşitli Avrupa ülkelerine ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığı mesleki gezilerde İtalyan primitiflerini, Flaman resim ekolünü, Rönesans, modern resim ekollerini inceledi. Sembolizm ve Ekspresyonizm kendisine yakın bulduğu akımlar oldu.

Cavidan Yegül Erten çalışmalarında genellikle figüratif, renkçi bir anlayışa sahiptir. Onun resminde karamsarlık söz konusu değildir. Dünyaya olumlu ve neşeli ama bir yandan da duyarlı yaklaşımı eserlerine de yansır. Kadınlar, balıkçılar, kediler, renkli doğa görünümleri, eskiçağ anıtları, mitoloji, örenyerleri ile modern kent yaşamından canlı sahneler ele aldığı konulardır. Onun resimlerindeki gerçek ögeler, renkli bir rüya ortamı içinde yer alır. Böylece Cavidan Yegül Erten’in yapıtlarında hayal dünyası ile günlük yaşam uyum içinde buluşur.

Eserleri

Sanatçıyı Paylaş