ÜYELERİMİZ

Üçleme Kompozisyon, (35x32)(54x50)(44x40), Elle Şekillendirme 1100xC
Pervin Özdemir

İzmir’de dünyaya gelen Pervin Özdemir, 1968’de Ali Rıza Hiti’den sanat tarihi ve resim dersleri aldı. 1971’de İzmir’de Yüksekokul’dan mezun oldu. Seramiğe 1980‘li yıllarda İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde başladı. 1988 yılında Turgut Pura da plaket kazandı. Tüzüm Kızılcan yönetiminde yoğunlaşan sanatçı, birçok etüt ve çalışmalar yaparak resim ve heykel birikimlerini pekiştirdikten sonra 120 yapıttan oluşan ilk kişisel seramik sergisini Efes Antik kentinde gerçekleştirdi. Japon televizyonlarında yayınlandı ses getirdi..
1990 yılında İzmir’in Hatay Nokta semtinde ilk seramik atölyesini kurdu. Pervin Özdemir Altın Testi Seramik Yarışması’nda ödüller aldı. İlk altın testi ödülünü,1991 yılında kazandı. Daha sonra 1994 yılında da katıldığı Altın Testi seramik yarışmasında ödüle layık görüldü.

1997 yılında Almanya’nın Gelshenkirchen şehrinde yurtdışı sergisi için davet aldı. Alman basınında ve Almanya’da yayınlanan Türk basınında 60 Eserle açtığı solo sergisine tam sayfa “Pervin Özdemir Almanya Türkiye Sanat Köprüsü” başlıklı haber ve eleştiri yazıları yayınlandı. Contemporary sergileri ile yurt dışında takdirle karşılanan kreativ sanatçının yazılarına Sanat Çevresi Dergisinde ve yabancı dergilerde geniş yer verildi. Almanya,Hollanda,İngiltere,İsviçre,Avusturya,Macaristan,ABD,İtalya,İsveç, Avustralya,Japonya ve Fransa da yapıtları bulunmaktadır. Berlin, Köln, Amsterdam, Prag, Atina ve Paris’te uzun soluklu sanat araştırmaları yaptı.

7 yıl Efes Müzesi Modern Sanatlar Galerisi Sanat Danışmanlığı yaptı. Aynı yıllarda Selçukta seramik atölyesinin açılmasına önderlik etmiştir. Minerva Kültür ve Sanat Dergisi danışmanlığı yapan Pervin Özdemir, 2000 yılında Şanlıurfa’da açtığı kişisel çağdaş seramik sergisi ile Güneydoğu’da bir ilke imza attı.

2001 yılında İzmir-Halkapınar’da “Pervin Özdemir Sanat İşliği” adlı ikinci atölyesini, Alsancak’ta Etik Sanat Evi ile birlikte ise üçüncü atölyesini açan sanatçı birçok öğrenci yetiştirdi.

Özdemir, 2005 yılında Konak Belediyesi Güzelyalı Kültür Merkezi inşaat halindeyken Konak Belediye Başkanı A. Muzaffer Tunçağ’a, seramik sanatını daha çok kişiye ulaştırabilmek amacıyla seramik atölyesi kurulması önerisinde bulundu. Kuruluşuna öncülük ettiği seramik atölyesinin iç mekan tasarımı için bir yıl en uygun sağlık ve teknik şartların kullanılmasını sağlamak için çalışmıştır. Belediyenin desteği ile Konak Belediyesi bünyesinde açılan ilk seramik atölyesidir. Pervin Özdemir Seramik Atölyesi’nde, öğrencilerine “Toprağın Diliyle” seslenen sanatçı, öğrenci yetiştirme programı ile bilgi ve deneyimlerin i yüzlerce öğrencisine aktardı. Kişisel sergi ve proje çalışmalarını sürdürdü. Konak Belediyesi’nin öncülüğünde, Pervin Özdemir Seramik Atölyesi 1. Seramik Yarışması ve Sergisi, 22 Aralık 2009 tarihinde gerçekleşti. 6 yıl üst üste Pervin Özdemir Seramik Yarışması düzenlendi.

Pervin Özdemir Seramik Atölyesi Konak Belediyesi’nin “Türkiye’nin ilk Mask Müzesi” projesi için “Dünya Ülkelerinin Orijinal Mask Örnekleri” yapımını üstlendi. 15 Mayıs 2011 tarihinde açılan Mask Müzesi’nde, Pervin Özdemir Seramik Atölyesi mask çalışmaları sergilenmektedir. İzmir Konak Belediyesi Kadın Müzesi kuruluşuna da katkıda bulunan sanatçının 23 Ocak 2014 tarihinde açılan Kadın Müzesi’nde eserlerinin yanı sıra Pervin Özdemir Atölyesi çalışması olarak “İzmir Kadınları” maskları yer almaktadır. Ayrıca Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi girişindeki “Sanat Dünyamızdan İzdüşümler” adlı 12 sanatçının maskının yer aldığı pano çalışması, Pervin Özdemir tarafından tasarlanıp uygulandı. Konak Belediyesi’nin İzmir Hatay Semti Halikarnas Balıkçısı Sokağı düzenlemesinde, Özdemir’in Bodrum’un çivit mavisi denizi ile tasvir edilen Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın yaşamını yansıtan rölyef çalışması, Merhaba apartmanı cephesini süslemekte ve 15 Nisan 2011 tarihinden bugüne, Balıkçı bizlere “Merhaba” diye seslenmektedir.

Pervin Özdemir, 2002 yılında ve daha sonra da 2003 yıllarında Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı anısına hazırladığı rölyef çalışmaları ile 2 yıl üst üste Kültür Bakanlığı Anadolu Uygarlıklarına hizmet plaketi ile ödüllendirildi. Turgut Pura Vakfı’nın düzenlediği resim ve Heykel yarışmalarında, heykel dalında Pervin Özdemir Ödülleri verildi. Pervin Özdemir’in Seramik Panoları Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Karyalı Prenses salonundaki sergilemede iç mekân tasarımında kullanılmıştır. İzmir Tabip Odası girişinde, İzmir Baro’sunda, İzmir Attila İlhan Kültür Merkezi’nde seramik eserleri bulunmaktadır. Ayrıca eserleri İsveç Kalmar Museum gibi dünyaca saygın bir şehir Müzesine girmiştir. Ankara Resim Heykel Müzesi, İzmir Resim Heykel Müzesi, Konak Belediyesi, Ankara İTÜ Lokali, İstanbul Bindallı Sanat Galerisi koleksiyonlarına girmiştir.

Birleşik Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği (B.R.H.D) ve Türk Seramik Derneği (T.S.D) üyesi olan Pervin Özdemir, sanat hayatı boyunca plastik sanatlar ve kadın konulu paneller düzenleyerek sanatta kadının yerini vurgulamayı amaç edindi. Türkiye’nin birçok kentinde ve yurt dışında kişisel sergiler açtı ve karma sergilere katıldı. Sanatçının 100. Seramik Sergisi, İzmir Konak Belediyesi Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde gerçekleşti. Sanatçı Pervin Özdemir, Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde kuruluşuna öncülük ettiği atölyede yüzlerce öğrenci yetiştirdi ve özel atölyesinde yetiştirmeye devam ediyor.
Özdemir’ tutkunu olduğu seramik sanatının gelişmesi ve yaygınlaşması amacıyla çalışmalara katkı koyuyor ve öncülük ediyor. Bu amaçla, KNK dergisinde “Geçmişten Günümüze İzmir’in Seramik Dünyasına Yolculuk “makalesini dosya olarak yayınladı. Birçok sanat dergisinde seramik tarihi ve seramik sanatı konulu makaleleri yer almaktadır.
Sanatçı “Seramik Sanatı, insanlık var oldukça yaşamını sürdürmeye devam edecektir” diyerek, çalışmalarını sürdürüyor ve seramik ışığını tüm dünyaya yansıtmaya çalışıyor.

Born in Izmir, Pervin Özdemir took art history and painting lessons from Ali Rıza Hiti in 1968. She graduated from İzmir Vocational School in 1971. She started ceramics in the Izmir State Painting and Sculpture Museum in the 1980s. In 1988, she was also awarded a Turgut Pura prize. Concentrating on the ceramics, the artist held her first personal ceramic exhibition consisting of 120 works in the ancient city of Ephesus, after reinforcing her painting and sculpture experience by making many studies with the support of Tüzüm Kızılcan. It was broadcast on Japanese television and it made an influence. In 1990, she established her first ceramic workshop in the Hatay Nokta district of Izmir. Pervin Özdemir received awards in the Golden Jug Ceramic Competition. She also won her first golden jug award in 1991. She was later awarded a prize in the Golden Jug ceramics competition, which she participated in 1994.

In 1997, she received an invitation for an overseas exhibition in Gelsenkirchen, Germany. Full-page news and criticism articles titled “Pervin Özdemir Germany- Turkey Art Bridge” were published for the solo exhibition she opened with 60 Works in the German press and the Turkish press published in Germany. The articles of the creative artist, whose contemporary exhibitions were highly appreciated abroad, were widely covered in Sanat Çevresi Magazine and foreign magazines. Currently, she has works in Germany, Netherlands, England, Switzerland, Austria, Hungary, USA, Italy, Sweden, Australia, Japan and France. She also conducted long-term art research in Berlin, Cologne, Amsterdam, Prague, Athens and Paris. The artist, who opened her second atelier named “Pervin Özdemir Art Workshop” in İzmir-Halkapınar in 2001, and her third workshop in Alsancak with Etik Art House, trained many students.

Pervin Özdemir has also worked as an Art Consultant for the Ephesus Museum Modern Art Gallery for 7 years. In the same years, she led the opening of a ceramic workshop in Selçuk. Pervin Özdemir, who was a consultant to Minerva Culture and Art Magazine, broke new ground in the Southeast with her solo contemporary ceramic exhibition opened in Şanlıurfa in 2000.

In 2005, while the Konak Municipality Güzelyalı Cultural Center was under construction, Özdemir suggested to Konak Mayor A. Muzaffer Tunçağ to establish a ceramics workshop in order to convey the art of ceramics to more people. She worked for one year to ensure that the most suitable health and technical conditions are used for the interior design of the ceramic workshop she pioneered. It is the first ceramic workshop opened within the Konak Municipality. Addressing her students with the “Language of the Soil” at Pervin Özdemir Ceramics Workshop, the artist conveyed her knowledge and experiences to hundreds of students through the student training program. Meanwhile, she continued her solo exhibition and project work. Under the leadership of Konak Municipality, Pervin Özdemir Ceramic Workshop 1st Ceramic Competition and Exhibition was held on 22 December 2009. Pervin Özdemir Ceramic Competition was held for 6 consecutive years.

Pervin Özdemir Ceramics Workshop undertook the production of “Original Mask Samples of World Countries” for Konak Municipality’s Turkey’s first “Mask Museum” project. Pervin Özdemir Ceramic Workshop mask works are exhibited at the Mask Museum, which was opened on May 15, 2011. Contributing to the establishment of the Izmir Konak Municipality Women’s Museum opened on January 23, 2014, “Izmir Women” masks are exhibited as a work of Pervin Özdemir Workshop besides her works. In addition, the panel work named “Projections from Our Art World” at the entrance of the Güzelyalı Nazım Hikmet Cultural Center, featuring the masks of 12 artists, was designed and applied by Pervin Özdemir. Özdemir’s relief work reflecting the life of Cevat Şakir Kabaağaçlı, depicted with the indigo blue sea of Bodrum, used in the arrangement of İzmir Hatay District Halikarnas Balıkçısı Street by Konak Municipality, decorates the facade of the Hello apartment and from April 15, 2011, until today, Balıkçı says “Hello” to us.

Pervin Özdemir was awarded the Ministry of Culture Anatolian Civilizations service prize for 2 consecutive years for her relief works she prepared in memory of Halicarnassus Fisherman Cevat Şakir Kabaağaçlı in 2002 and then in 2003. Pervin Özdemir Awards were given in the sculpture category in the painting and sculpture competitions organized by the Turgut Pura Foundation. Pervin Özdemir’s Ceramic Panels were used in the interior design of the exhibition in the Karyalı Princess Hall of the Bodrum Underwater Archeology Museum. There are ceramic works at the entrance of İzmir Medical Chamber, İzmir Bar Association and İzmir Attila İlhan Cultural Center. In addition, her works have entered a world-renowned city museum such as the Swedish Kalmar Museum. Her Works have also entered the collections of Ankara Painting and Sculpture Museum, İzmir Painting and Sculpture Museum, Konak Municipality, Ankara ITU Club and Istanbul Bindallı Art Gallery.

Pervin Özdemir, a member of the United Painters and Sculptors Association (B.R.H.D) and the Turkish Ceramics Association (T.S.D), aimed to emphasize the place of women in art by organizing panels on plastic arts and women throughout her artistic life. She opened several personal exhibitions and participated in group exhibitions in many cities of Turkey and abroad. The 100th Ceramics Exhibition of the artist was held at İzmir Konak Municipality Güzelyalı Nazım Hikmet Culture Center Art Gallery. Artist Pervin Özdemir trained hundreds of students in the workshop she pioneered in the Güzelyalı Nazım Hikmet Cultural Center of Konak Municipality and continues to train in her private workshop. Özdemir contributes and leads the projects in order to develop and spread ceramic art, which she is passionate about. For this purpose, she published the article “Journey to Izmir’s Ceramic World from Past to Present” as a file in KNK magazine. In addition, she has articles on ceramic history and ceramic art in many art magazines.
The artist continues her works by saying “Ceramic Art will continue to survive as long as humanity exists” and tries to reflect the light of ceramics to the whole world.

Eserleri

Sanatçıyı Paylaş